Melodysingers – De voorbereidingen

Deze post is deel één van een drieluik over de opname van de show “Contrast” van pop- en musicalkoor De Melodysingers uit Zwolle. Het koor heeft op 2 februari een spetterende show gegeven in theater De Spiegel en ik heb samen met Richard van der Laan deze show gefilmd en de beelden worden verwerkt tot een DVD voor alle koorleden. Het eerste deel van dit drieluik gaat over de voorbereidingen die we getroffen hebben om deze show te kunnen filmen.

Overmoedig?

MelodysingersMijn vrouw Judith is lid van het koor en ik had de dvd van de vorige show gezien. Deze was op z’n zachtst gezegd niet zo goed gelukt en omdat ik al een tijdje bezig ben met het filmen met mijn digitale spiegelreflexcamera dacht ik: Dat kan ik beter!

Niet wetende wat er uiteindelijk allemaal bij zou komen kijken heb ik vorig voorjaar tegen het koor gezegd dat ik de show wel zou filmen. Of ik daarvoor alle benodigde kennis en materialen in huis had wist ik toen nog niet, maar ik dacht: het duurt nog bijna een jaar, dat komt wel goed.

Direct vanaf het begin leek het mij leuk om ook een making-of te maken. Enerzijds om het proces totaan de show te kunnen volgen en anderzijds om ondertussen ervaring op te doen met het filmen van een dergelijk groot koor. Dat was een goed idee en in mei vorig jaar heb ik al de eerste beelden gemaakt van het koor als onderdeel van the making-of.

De uitdaging

Als je een langdurig evenement zoals een voorstelling wilt filmen loop je bij gebruik van een digitale spiegelreflexcamera tegen een aantal uitdagingen aan. Ten eerste is er de beperking van de maximale bestandsgrootte van 4Gb per filmpje. Dit betekent in de praktijk dat een filmpje ongeveer 12 minuten kan duren voordat je aan deze limiet zit. Na 12 minuten moet je dus even stoppen en starten om een nieuwe clip te starten. Bij korte shots is dat geen probleem, maar midden in een nummer van een voorstelling is dit een stuk lastiger. Daarnaast moet je genoeg geheugenruimte hebben om de hele show te filmen. Bij een twee uur durende voorstelling heb je dus zo’n 40 Gb aan geheugenruimte nodig!

canon_eos_5d_mkiiNaast de geheugenbeperkingen is er natuurlijk ook de accuduur. Een accu van mijn camera, de Canon EOS 5D MKII, gaat maximaal een uur mee als je de hele tijd aan het filmen bent. Als een helft van de show langer duurt dan een uur moet je tussentijds accu’s wisselen, ook geen pretje.

Extra geheugenkaartjes en accu’s zijn natuurlijk makkelijk te regelen, maar de echte uitdaging zit ‘m in het filmen zelf. In een theater is meestal (te) weinig licht omdat de show natuurlijk sfeervol moet zijn. Dit betekent dat je lichtsterke lenzen moet hebben om voldoende licht te hebben zonder hele hoge ISO waarden te moeten gebruiken, hetgeen veel ruis op je beelden oplevert.

Naast goed beeld moet je natuurlijk bij een show van een koor ook perfect geluid hebben. Dit betekent dat je dit eigenlijk apart moet opnemen met een professionele audiorecorder en later moet synchroniseren met de beelden. Je moet daarbij letten op de plek van de opname-apparatuur om niet teveel verstorende geluiden vanuit het publiek in de opname te krijgen.

In de volgende blogpost laat ik zien hoe ik de hierboven genoemde uitdagingen heb aangepakt om tot een goed resultaat te komen.