Melodysingers – De opnamen

In deze tweede blogpost over het filmen van de show van de Melodysingers zal ik uitleggen wat ik heb gedaan om de opnamen van deze theatershow tot een succes te maken.

Meerdere camera’s

Melodysingers_Michel Ninaber-104

Foto: Marcel Ninaber

Samen met collega filmmaker Richard van der Laan heb ik deze show met drie camera’s vastgelegd. Twee stonden er achterin de zaal en eentje links vooraan, dicht bij het podium. Deze opstelling heeft een aantal voordelen.

Door het gebruik van meerdere camera’s krijg je een gevarieerder beeld van de show doordat je vanuit verschillende hoeken filmt en met verschillende beelduitsnedes werkt (close up of totaalshot). Een ander voordeel is dat je bij de montage kunt kiezen uit verschillende beelden. Als dus de ene camera net even onscherp was of niet de juiste persoon in beeld had, kun je het beeld van een andere camera gebruiken.

Wij gebruikten twee Canon EOS 5D’s voor achterin de zaal, waarvan eentje voor een vast totaalshot waar je altijd op terug kunt vallen en een met een 100-400mm lens voor close-ups van solisten of kleinere groepjes. De camera van Richard – voorin – was een Panasonic Lumix GH2 met een 70-200mm lens voor close-up shots schuin van voren.

Stroom

Een ander probleem dat ik in mijn vorige post noemde was dat van de accuduur. Dit heb ik opgelost door een externe V-lock accu te kopen die ervoor zorgt dat je bijna oneindig lang kunt filmen op één accu. Hiermee had ik gelijk een extra acuu voor de tweede camera, zonder externe accu.

Hacken

Foto: Marcel Ninaber

Het probleem van de beperkte geheugencapaciteit en opnameduur heb ik opgelost door enerzijds 32Gb geheugenkaartjes te gebruiken waar zo’n 80 minuten video op kan en anderzijds de firmware patch van Magic Lantern te gebruiken. Deze patch/hack is speciaal bedoeld voor filmmakers en geeft de EOS 5D MKII een heleboel extra mogelijkheden op filmgebied. Zo krijg je onder ander focuspeaking (zodat je kunt zien welk deel van het beeld in focus is), zebra’s (indicatie van overbelichte delen van het beeld) en audio monitoring via de koptelefoonuitgang. Wat Magic Lantern ook biedt is het automatisch herstarten van de opname als de limiet van 4Gb per clip is bereikt. Dit was voor het opnemen van de show dus een hele welkome optie, zodat ik niet op de vaste camera hoefde te letten en me kon concentreren op de close-up camera.

Audio

Het laatste punt van aandacht, maar tevens een van de belangrijkste, was de audio. Alle DSLR camera’s hebben slechte interne (mono)microfoons. Die zorgen voor hele magere geluidsopnamen die niet bruikbaar zijn voor een dvd-productie. Het gebruik van een externe recorder is onontbeerlijk bij dit soort klussen. Gelukkig voor ons hadden de Melodysingers Pieter van der Stoep, een hele goede geluidsman, ingehuurd die het zaalgeluid tijdens de show verzorgde. Deze heeft op ons verzoek ook het geluid opgenomen en afgemixt en daarmee hadden we perfecte audio bij onze beelden!

In de derde en laatste post over de opnamen van de show zal ik vertellen over de uitdagingen die we tegenkwamen bij het monteren en afwerken van de show.